onsdag 22 augusti 2012

Kan det bli mörare?

Jag trotsar sommarvärmen, den som var på tillfälligt besök alltså, och gjorde rödvinsbrässerat högrev i fredags. Fyra timmar var härligheten inne i ugnen, lång tid kan tyckas ja, men hur gott blev det inte då? En kul grej att prova. Dock insåg jag att jag inte tycker om "ren" rödvinssås utan har det hellre i grytor med en massa andra godsaker i. Vi bytte dock ut tillbehören mot kokt potatis och blomkål istället.
















4 portioner

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Stycka högrevet i fyra lika stora kuber. Stek köttet på alla sidor i olja och smör. Krydda med salt och peppar. Lägg det stekta köttet i en ugnsform.
3. Skala och skär lök, vitlök och morot i mindre bitar. Koka upp 5 dl rödvin med vatten, kalvfond, morot, lök, vitlök och lagerblad. Häll allt över köttet och bräsera i ugnen ca 30 minuter. Vänd på köttet och sänk värmen till 175°. Låt bräsera ytterligare 3–4 timmar. Vänd köttet då och då. Köttet ska kännas helt mjukt och lätt falla isär när det är klart.
4. Skär bort svålen på sidfläsket. Skär i tärningar och stek knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på en bit hushållspapper.
5. Rotselleripuré: Skala rotselleri och potatis, skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är helt mjuka. Häll av vattnet. 6. Värm mjölk och smör och blanda med den avrunna rotsellerin och potatisen. Vispa ordentligt till en slät puré. Smaka av med salt och vitpeppar.
7. Ta ut köttet och sila bort morötter, lök och lagerblad. Häll bräseringsskyn i en kastrull. Tillsätt 1 dl rödvin och koka upp en minut. Smaka av med salt och peppar. Red av med Maizena utrört i lite vatten om såsen känns tunn.
8. Vinägrett: Finhacka schalottenlöken och blanda med olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
9. Koka haricots verts och sojabönorna i lättsaltat vatten 1 minut. Häll av och blanda med vinägretten.
10. Servera högrevet med sidfläsk, rotselleripuré, bönor och den mustiga såsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar