tisdag 25 september 2012

Vi lånar från Ryssland

Har lagat rätten två gånger nu och den är så himla god! Vad pratar jag om då? Jo kycklinggryta med rostade rotfrukter. Ja men det är väl inget speciellt med det tycker ni. Jo det är det! För i grytan är det nämligen Smetana, en rysk syrad grädde som Arla kommit ut med i sitt sortiment. Nu är bilden lite missvisande men det är både en god och läcker rätt eftersom den toppas med lingon. Helt rätt i höst alltså!

4 portioner

500 g kycklingfilé
200 g skogschampinjoner
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl smetana
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad)

ROSTADE ROTFRUKTER
1 kg blandade rotfrukter
2 rödlökar
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad körvel

GARNERING
1 ½ dl frysta lingon

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela rotfrukter och lök och lägg dem i en ugnssäker form.Salta och peppra, ringla över lite olivolja. Rosta dem i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Blanda med körvel strax innan servering.
2. Dela champinjonerna och skär kycklingen på längden. Salta, peppra och stek kyckling och lök i en stekpanna. Tillsätt smetana, fond, vatten och timjan. Låt koka på svag värme i cirka 5 minuter.
3. Strö över lingon och servera med de rostade rotfrukterna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar