söndag 21 oktober 2012

Mat i vackra färger

Hel kyckling är en fantastisk liten delikatess. Blir så mycket saftigare och smakrikare med denna lilla filur. Förra helgen så gjorde jag en Coq au vin, en gryta gjorde på hel kyckling och rödvin. Det fina med detta är att den bara mår bra (liksom många andra grytor) att stå till sig en eller några dagar. Så en kväll stod grytan på spisen, ut på balkongen över natten för att kallna och sen in i kylskåpet i väntan på att bli förtärd. Fin fint! Otroligt praktiskt på vardagar då man vill äta något genuint gott som är lagat från grunden men som bara är till att värma.

COQ AU VIN
4-6 portioner

1-1½ kg hel kyckling
2 msk vetemjöl
80 g rökt sidfläsk
2 gula lökar
2 salladslökar
Smör till stekning
½ tsk vitpeppar
4-5 dl kraftigt rödvin
2-3 lagerblad
6-8 vitpepparkorn
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
Saft och rivet skal från en tvättad citron
250 g färska champinjoner
8 schalottenlökar
Salt och vitpeppar
Persilja till garnering

1. Dela kycklingen i åtta bitar och vänd dem i vetemjölet. Strimla sidfläsket. Skala och skiva löken. Skiva salladslökarna. Stek sidfläsket i en stor stekpanna så att det blir knaprigt.
2. Bryn kycklingen i fettet från sidfläsket och krydda med vitpeppar. Salta vid behov. Lägg över i en stor stekgryta.
3. Fräs lök och salladslök i en stekpanna, blanda ner i grytan. Häll på rödvinet. Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn, örter, citronsaft och rivet skal.
4. Rensa och dela champinjonerna. Skala schalottenlök. Bryn svamp och schalottenlök i smör. Lägg i grytan. Lägg i det knapriga fläsket och låt allt puttra på svag värme i minst 30 min under lock. Smaka av med salt och vitpeppar.
5. Klipp över rikligt med persilja innan du serverar grytan. Servera med kokt eller pressad potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar