2 st auberginer, skivade
1 msk smör
1 msk olivolja
Till köttfärssåsen
500–600 g nöt- eller lammfärs
1 msk smör och/eller olivolja
2 st gula lökar, hackade
1–3 vitlöksklyftor, efter smak
0.5 tsk sambal oelek eller annan chili
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1–2 tsk paprikapulver
Buljongpulver eller fond till lagom sälta (i nödfall salt)
3 msk tomatpuré
1–2 dl vatten
Till ostsåsen
1 msk smör och/eller olivolja
2 st gula lökar, hackade
1–3 vitlöksklyftor, efter smak
0.5 tsk sambal oelek eller annan chili
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1–2 tsk paprikapulver
Buljongpulver eller fond till lagom sälta (i nödfall salt)
3 msk tomatpuré
1–2 dl vatten
Till ostsåsen
2 dl vispgrädde
2 dl riven fullfet ost
0.5 dl parmesanost
Salt
vitpeppar
muskotnöt
3 st äggulor
2 dl riven fullfet ost
0.5 dl parmesanost
Salt
vitpeppar
muskotnöt
3 st äggulor
2. Salta och peppra. Lägg åt sidan.
3. Fräs köttfärsen, tillsätt de andra ingredienserna och låt såsen puttra tills den tjocknar.
4. Koka upp grädden till ostsåsen, dra kastrullen åt sidan och rör ner ost och kryddor.
5. Låt såsen svalna en smula och blanda ner äggulorna.
6. Varva auberginskivor och köttfärssås i en ugnssäker form och häll oströran över.
7. Så här långt kan rätten förberedas.
8. Gratinera vid 175 grader i 20–30 minuter.
9. Servera med tzatziki.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar