måndag 10 december 2012

Grekisk lyx

Förra veckan lagade min älskade Smålänning något väldigt gott. Moussaka med både "vanlig ost" och parmesan. Lite pilligt att göra men väl värt mödan!

2 st auberginer, skivade
1 msk smör
1 msk olivolja

Till köttfärssåsen
500–600 g nöt- eller lammfärs
1 msk smör och/eller olivolja
2 st gula lökar, hackade
1–3 vitlöksklyftor, efter smak
0.5 tsk sambal oelek eller annan chili
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1–2 tsk paprikapulver
Buljongpulver eller fond till lagom sälta (i nödfall salt)
3 msk tomatpuré
1–2 dl vatten 

Till ostsåsen
2 dl vispgrädde
2 dl riven fullfet ost
0.5 dl parmesanost
Salt
vitpeppar
muskotnöt
3 st äggulor

1. Skiva auberginerna och stek dem i olja/smör.
2. Salta och peppra. Lägg åt sidan.
3. Fräs köttfärsen, tillsätt de andra ingredienserna och låt såsen puttra tills den tjocknar.
4. Koka upp grädden till ostsåsen, dra kastrullen åt sidan och rör ner ost och kryddor.
5. Låt såsen svalna en smula och blanda ner äggulorna.
6. Varva auberginskivor och köttfärssås i en ugnssäker form och häll oströran över.
7. Så här långt kan rätten förberedas.
8. Gratinera vid 175 grader i 20–30 minuter.
9. Servera med tzatziki.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar