tisdag 11 december 2012

Texmex på nytt vis

Tacos har blivit ett väl använt ord i Sverige. Tacos-fredag, Tacos-Anders- Tacos-Svensson mm. Därför var det dags att prova att göra chiligryta. Köttet lät jag koka i ungefär tre timmar för att det skulle bli riktigt mört. Creme fraichén, som serverades till tillsammans med nachoschips och guacamole och lite grönsaker, rundade av grytan fint.

Chiligryta
4-6 portioner

1 kg högrev, tärnad
2 msk matolja
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor,finhackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 pkt bacon, strimlad
3 msk tomatpuré
½ msk kakao
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 tsk timjan, torkad
5 dl rött vin
1 burk vita bönor, avrunna
1 dl persilja, finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tillbehör:
tortillabröd, nachos, gräddfil, jalapeño, guacamole

1. Bryn köttet i olja i en stor gryta.
2. Tillsätt lök, vitlök, chili och bacon och bryn ytterligare några minuter.
3. Tillsätt tomatpuré, kakao, kryddor och häll på vinet. Låt sjuda under lock 1,5 timme.
4. Ta bort locket och koka ihop grytan ytterligare minst 30 minuter, tills köttet är helt sönderkokt och mört. Späd ev med lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
5. Vänd ner bönor och strö över persilja. Servera grytan med tillbehören.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar