onsdag 19 december 2012

Spinner vidare på julen



I söndags spann vi vidare på julmat i nya former. Det blev nämligen helstekt kyckling med glögg- och apelsinsås. Till detta serverade vi kålsallad istället för potatisen och palsternackan som det står i receptet. Trots att jag sammansatte sakerna hela efter eget huvud passade de väldigt bra tillsammans. Kanske något för mellandagarna? Att bryta av alla rester från julbordet med.

4 portioner

3 vitlöksklyftor
1 apelsin
3 msk olivolja
2 tsk torkad rosmarin
2 krm salt
1 krm peppar
1 stor kyckling (à ca 1,5 kg)
900 g delikatesspotatis (t ex cherie)
200 g palsternacka
1/2 tsk salt (att strö över potatis och palsternacka)
200 g sugarsnap peas
salt och peppar

Glögg- och apelsinsås
finrivet skal av 1/2 apelsin
1 dl apelsinjuice
1 dl lättglögg eller starkvinsglögg
2 1/2 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärningar eller fond)
1 tsk kinesisk soja
1 krm sambal oelek
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk kallt vatten
1 msk smör eller margarin



1. Sätt ugnen på 225˚C.
2. Skala och skiva vitlöken tunt. Riv skalet från apelsinen och dela den i 4 bitar. Blanda apelsinskal, 2/3 av oljan, rosmarin, salt och peppar.
3. Stick försiktigt in vitlöksskivorna under skinnet på kycklingen och gnid in den med rosmarinoljan. Stoppa apelsinbitarna inuti. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt mitt i ugnen ca 20 minuter.
4. Skär potatisen i klyftor. Skala och skär palsternackan i stavar. Ta ut plåten. Fördela potatis och palsternacka runt kycklingen. Ringla över resten av oljan. Krydda med salt. Blanda runt. Sätt tillbaka i ugnen ca 30 minuter eller tills innertemperaturen i låret är 82˚C om du använder köttermometer. Skär annars ett snitt i den tjockaste delen och kontrollera att klar köttsaft rinner ut. Gör såsen under tiden kycklingen steker.
5. Glögg- och apelsinsås: Finriv skalet av apelsinen och pressa ut juice. Koka upp apelsinskal, apelsinjuice, glögg, buljong, soja och sambal oelek i en liten kastrull.
6. Koka upp och låt koka tills ca 2 1/2 dl vätska återstår (för 4 port). Red med majsstärkelsen utrörd i kallt vatten. Koka ytterligare ca 2 minuter. Rör ner matfettet. Smaka av med salt.
7. Koka sugarsnapsen enligt anvisning på förpackningen.
8. Servera kycklingen med potatis, grönsaker och sås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar