I söndags spann vi vidare på julmat i nya former. Det blev nämligen helstekt kyckling med glögg- och apelsinsås. Till detta serverade vi kålsallad istället för potatisen och palsternackan som det står i receptet. Trots att jag sammansatte sakerna hela efter eget huvud passade de väldigt bra tillsammans. Kanske något för mellandagarna? Att bryta av alla rester från julbordet med.
4 portioner
3 vitlöksklyftor
1 apelsin
3 msk olivolja
2 tsk torkad rosmarin
2 krm salt
1 krm peppar
1 stor kyckling (à ca 1,5 kg)
900 g delikatesspotatis (t ex cherie)
200 g palsternacka
1/2 tsk salt (att strö över potatis och palsternacka)
200 g sugarsnap peas
salt och peppar
Glögg- och apelsinsås
finrivet skal av 1/2 apelsin
1 dl apelsinjuice
1 dl lättglögg eller starkvinsglögg
2 1/2 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärningar eller fond)
1 tsk kinesisk soja
1 krm sambal oelek
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk kallt vatten
1 msk smör eller margarin
finrivet skal av 1/2 apelsin
1 dl apelsinjuice
1 dl lättglögg eller starkvinsglögg
2 1/2 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärningar eller fond)
1 tsk kinesisk soja
1 krm sambal oelek
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk kallt vatten
1 msk smör eller margarin
1. Sätt ugnen på 225˚C.
2. Skala och skiva vitlöken tunt. Riv skalet från apelsinen och dela den i 4 bitar. Blanda apelsinskal, 2/3 av oljan, rosmarin, salt och peppar.
3. Stick försiktigt in vitlöksskivorna under skinnet på kycklingen och gnid in den med rosmarinoljan. Stoppa apelsinbitarna inuti. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt mitt i ugnen ca 20 minuter.
4. Skär potatisen i klyftor. Skala och skär palsternackan i stavar. Ta ut plåten. Fördela potatis och palsternacka runt kycklingen. Ringla över resten av oljan. Krydda med salt. Blanda runt. Sätt tillbaka i ugnen ca 30 minuter eller tills innertemperaturen i låret är 82˚C om du använder köttermometer. Skär annars ett snitt i den tjockaste delen och kontrollera att klar köttsaft rinner ut. Gör såsen under tiden kycklingen steker.
5. Glögg- och apelsinsås: Finriv skalet av apelsinen och pressa ut juice. Koka upp apelsinskal, apelsinjuice, glögg, buljong, soja och sambal oelek i en liten kastrull.
6. Koka upp och låt koka tills ca 2 1/2 dl vätska återstår (för 4 port). Red med majsstärkelsen utrörd i kallt vatten. Koka ytterligare ca 2 minuter. Rör ner matfettet. Smaka av med salt.
7. Koka sugarsnapsen enligt anvisning på förpackningen.
8. Servera kycklingen med potatis, grönsaker och sås.
7. Koka sugarsnapsen enligt anvisning på förpackningen.
8. Servera kycklingen med potatis, grönsaker och sås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar