Jag är inne i ett mat-flow nu. Det mesta smakar bra. Idag lagade jag laxfilé med purjorisotto till middag. Första gången jag lagade risotto och mmmmm vad gott det var!
Såhär gick det till:
4 pers
4 st laxfilé, portionsbitar á 140 g
1 tsk salt
½ tsk citronpeppar
2 purjolökar
3 dl avorioris
1 msk olja
7½ dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 krm peppar
Tina laxen. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxen i folie i form. Krydda med salt och citronpeppar.
Sätt i laxen i mitten av ugnen, ca 15 min eller tills laxen har en innertemperatur på 56 grader.
Skiva löken (sköljd eftersom det är purjo) och fräs den sedan tillsammans med riset i oljan i någon minut.
Koka upp buljongen.
Späd riset med lite av buljongen och rör om. Späd med mer buljong allt eftersom den kokar in. Riset ska koka smått utan lock. Kokningstiden ska vara ca 20 min. Tänk på att inte koka för länge, riset ska vara krämigt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med risotton och grönsaker.
Jag gjorde min egen variant med att tillsätta lite kycklingfond i risotton och sen lade jag även ner vattenkastanjer för att få lite tuggmotstånd. Och laxen bör sättas in samtidigt som man börjar fräsa riset eller strax därefter så att den inte blir klar innan risotton.
En fantastiskt god middag. Rekommenderas!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar