måndag 25 juli 2011

Tiramisú

Efterrätten i fredags var givetvis även den italiensk, en Tiramisú rätt och slätt. Enkel att göra och ett plus för att den gick att göra i ordning dagen innan.

6 pers

  • 2 dl vispgrädde
  • 4 st äggulor
  • 0.75 dl strösocker
  • 500 g mascarpone
  • 200 g savoardikex
  • 5 msk starkt kaffe
  • 2 msk amaretto (likör)
  • 1 msk kakaopulver
1. Vispa grädde och 1 matsked socker till ett hårt skum.
2. Vispa äggulor och resten av sockret till en krämig smet.
3. Tillsätt mascarpone och grädde, lite i taget, och rör om till en fluffig kräm.
4. Blanda starkt kaffe och amaretto i en skål.
5. Lägg savoardikex i botten på en avlång eller fyrkantig form.
6. Ta med en liten sked av kaffe- och likörblandningen och droppa lite av blandningen över kexen. Droppa försiktigt, kexen suger snabbt åt sig blandningen, de ska inte bli genomblöta, utan bara få en lätt smak av kaffe och amaretto.
7. Bred ett lager av mascarponekräm över kexen, varva därefter kex och kräm, avsluta med ett lager kräm.
8. Låt stå i kylskåp i minst en timme. Desserten kan förberedas dagen innan servering.
9. Sikta över kakao när desserten ska serveras.

Hade en florsockerströare till kakaon så använde en tesil istället. Fungerade utmärkt!


Bären som ligger på är Zereskhbär, de enda jag hade för dekorering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar