På bilden från föregående inlägg syns även morotsbröd. Ett saftigt och gott bröd som var lätt att göra. En titt på receptet ger oss:
Morotsbröd
20 stycken
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
½ msk salt
1 msk sirap
2 grovt rivna morötter
13-14 dl dinkelfullkornsmjöl
PENSLING OCH GARNERING
1 ägg
½ dl solrosfrön
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet (37 grader) och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och rör om.
2. Häll i mjölet i omgångar och bearbeta degen tills den är fast och smidig. Spara lite av mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
3. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det behövs. Knåda degen smidig och forma den till en rulle. Dela rullen i 20 bitar och forma till bollar. Lägg bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Pensla över bollarna med uppvispat ägg och strö över solrosfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Lät väldigt gott! Tack för tipset!
SvaraRadera