söndag 1 april 2012

I'm back!

Ett litet uppehåll har det varit här på bloggen. Men nu är jag tillbaka igen! För ett par veckor sedan var Martina hos oss på middag och kvällen gick i Marockos tecken. Till varmrätt blev det couscous med torkad frukt och efteråt blev det apelsinsallad med kanel. Det finns mycket i det marockanska köket men även libanesiska som inspirerar mig mycket. Framförallt färgerna i matlagningen.

Couscous med torkad frukt
4 pers

ca 2 dl torkad frukt, t ex aprikoser, fikon, dadlar, russin och katrinplommon
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
½ kuvert saffran (1/4 g)
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk harissa (finns på t ex Ica i den orientaliska hyllan)
1 tsk nystötta kardemummakärnor
rivet skal av 1 tvättad citron
4 dl couscous
1 ½ msk olivolja
1 burk kikärtor á 400 g
ca ½ dl grovhackade pistaschnötter
4 msk hackad mynta
salt

1. Blötlägg den torkade frukten i hett vatten cirka 15 minuter. Låt den rinna av och skär den i mindre bitar.
2. Koka upp vatten, buljong, saffran och rör tills buljongen löst sig. Blanda i vitlök, harissa, kardemumma, citronskal, couscousgryn och den torkade frukten.
3. Dra kastrullen från värmen och låt couscousen svälla under lock cirka 5 minuter. Tillsätt olivolja, rör couscousen fluffig med en gaffel och låt den svalna.
4. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda i kikärtor, nötter och mynta och smaka av med salt.

Rätten passar till kyckling, fläskkött som vegorätt med yoghurt eller en röra av keso och getost. Den kan även serveras på julbordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar