onsdag 3 oktober 2012

Grytornas tid är här

Efter att ha varit helt off på grytor under vår och sommar så har jag nu återigen ett starkt behov utav att få känna doft och smak utav något som står länge på spisen, kokar ihop sig och blir en njutning för kalla kvällar. Det fina med en gryta är att den med fördel görs dagen innan så att den riktigt får gotta till sig (som vi säger här i Göteborg). Senaste tillskottet är ett recept som jag fick av svärmor, kunde inte sluta äta av den när hon gjorde den. Kryddstark orientalisk gryta var det. Trots att jag i min version inte fräste curryn (läs glömde göra det) så blev det väldigt god ändå. Tillsatte dock lite frästa champinjoner mot slutet. Svamp är aldrig fel! Det gör inget heller om grytan kokar längre, lät min stå och puttra i ungefär 1 ½ timma.

Kryddstark orientalisk gryta
4 potioner

500 g färsk skinka (skinkstek, grytbitar av fläsk, picnicbog eller annat)
2 gula lökar
1 klyfta vitkål
2 äpplen
smör
2 tsk curry
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl buljong
1 ½ dl creme fraiché
1 msk vetemjöl

TILLBEHÖR
kokt ris
sallad

1. Skär skinkan i strimlor. Skala och hacka löken. Strimla vitkålen.
2. Fräs curryn i smör i en stekpanna. Lägg i lök och vitkål, rör om och låt det fräsa någon minut.
3. Lägg över grönsakerna i en gryta.
4. Bryn köttet i smör i en het stekpanna. Lägg över i grytan. Strö över salt, kryddor och pressa i vitlöken. Häll på buljong och creme fraiché. Rör om och låt koka 15 min.
5. Kärna ur äpplena och skär dem i tärningar.
6. Rör i mjölet, utrört i lite vatten och lägg i äpplena. Låt grytan koka ihop och servera med tillbehören.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar